Rendezvous v Bratislave 

A jedno podujatie Stredoeurópskeho fóra 2017 pre radosť: „Granddad cabaret“ – predstavenie, inšpirované životom a dielom autora knihy Tisíc a jeden vtip Jána L. Kalinu, uvedie jeho vnučka Miriam Sherwood so svojím londýnskym anglicko-slovensko-českým súborom. Predstavenie v anglickom jazyku (s veľkorysou dávkou slovenčiny) bude v nedeľu 19. novembra v bratislavskom V-klube na Námestí SNP. 12 o 19.00 h.

Foto: Claudia Marinaro

Miriam Sherwood. Foto: Claudia Marinaro

TEXT A RÉŽIA)(MIRIAM SHERWOOD

PÔVODNÁ HUDBA)(THOM ANDREWES a WILL GARDNER

ÚČINKUJÚ)(MIRIAM SHERWOOD, WILL GARDNER (klavír, harmonika), THOM ANDREWES  (klávesy a spev), MARTIN JERIGA (husle), MÁRIA REHÁKOVÁ (flauta a spev) a LUCIE STEINER  (klarinet)

PRODUKCIA)(SOPHIE IGNATIEFF

Lucie Steiner, Thom Andrewes, Mária Reháková a Martin Jeriga. Foto: Claudia Marinaro

Lucie Steiner, Thom Andrewes, Mária Reháková a Martin Jeriga. Foto: Claudia Marinaro

Miriam a jej starý otec spolu hrajú kabaret. Sú perfektnou dvojicou: on píše príbehy, ona ich rada rozpráva a obaja majú divadlo v krvi. Problém je len v tom, že sa nikdy nestretli. A že jej starý otec už 36 rokov nežije.

Ján Ladislav Kalina bol dramaturg, satirik, zberateľ vtipov, filmový historik a kabaretný autor. Zostavil legendárnu knihu Tisíc a jeden vtip. Narodil sa na Slovensku v roku 1913 a zomrel v Nemecku v roku 1981. Prežil fašizmus, no komunisti ho zavreli a obvinili ho z poburovania proti režimu, až ho napokon s celou rodinou vyhnali z Bratislavy.

Celovečerné predstavenie Rendezvous in Bratislava, nový nadgeneračný hudobno-kabaretný program vznikol v Londýne v rámci projektu Scratch v Battersea Arts Centre, ktorý poskytuje priestor mladým umelcom. Divadelníčka Miriam Sherwood sa v ňom vyberá po stopách svojho starého otca. Stanete sa svedkami ich virtuálneho stretnutia, spájajúceho princípy dokumentárneho divadla a orálnej histórie s kabaretom. V predstavení zaznejú dobová skladby i nová, pôvodná hudba, ktorú zahrajú jej skladatelia Thom Andrewes a Will Gardner spolu so slovenskými a českými hudobníkmi.

Vstupenky na kabaret si budete môcť kúpiť pred jednotlivými panelovými diskusiami Stredoeurópskeho fóra, v Ateliéri Babylon a divadle Astorka Korzo ’90 a pred predstavením vo V-klube. Cena vstupenky je 5 EUR.  

Miriam Sherwood. Foto: Claudia Marinaro

Miriam Sherwood. Foto: Claudia Marinaro

MIRIAM SHERWOOD)(je britská divadelníčka so stredoeurópskymi koreňmi. Po štúdiu germanistiky na univerzite v Cambridgi a  divadelných stážach v Berlíne absolvovala magisterské štúdium v obore Text a predstavenie na Royal Academy of Performing Arts a Birkbeck College v Londýne, kde žije. Roku 2015 založila súbor Travelling Tent, spájajúci  participačné a divadelné prístupy s orálnymi dejinami, a ktorého prvou inscenáciou bolo predstavenie The Real Reasons We Drink (2015). Kabaret Rendezvous in Bratislava (2017) Miriam vytvorila v spolupráci so skladateľmi Thomom Andrewesom a Willom Gardnerom na pôde londýnskeho Battersea Arts Centre, kde pracuje ako produkčná a fundraiserka. Vychádza z dokumentárneho divadla na rozhraní predstavenia a bežného života, ktoré pracuje s nehercami (ako nemecký súbor Gob Squad či kandadský Mammalian Diving Reflex). Predstavením Rendezvous in Bratislava mapuje život svojho starého otca, slovenského satirika a kabaretného autora Jána Ladislava Kalinu, ktorého tvorba ju ovplyvnila napriek tomu, že sa s ním nikdy nestretla.

Thom Andrewes a Will Gardner. Foto: Claudia Marinaro

Thom Andrewes a Will Gardner. Foto: Claudia Marinaro

WILL GARDNER)(je britský skladateľ, aranžér a klavirista, žijúci v Londýne. Začínal ako spevák v zbore katedrály v Ely, neskôr vyštudoval hudbu na univerzite v Cambridgi a získal diplom z klavírnej hry na Royal School of Music. Z organických hlasových nahrávok a zložitých aranžmánov vytvára melancholicky ladené ‘popové’  kompozície. Spolupracuje so skladateľmi a umelcami z rozličných hudobných žánrov: okrem Rendezvous v Bratislave napríklad s Verou Lehndorff a nemeckým režisérom Christopherom Rothom či skladateľom Jonathanom Beplerom; momentálne pracuje na albume s producentom a skladateľom Benedictom de Vriesom. Robil orchestráciu kompozícií Adriana Corkera pre Tin Star, seriál televízie  Sky Atlantic TV; aranžoval hudbu pre skupinu kupinu alt-J a pôsobil ako asistent skladateľa Terryho Daviesa na balete The Red Shoes choreografa Matthewa Bournea.

Thom Andrewes. Foto: Claudia Marinaro

Thom Andrewes. Foto: Claudia Marinaro

THOM ANDREWES)(je britský skladateľ, žije v Lipsku. Po bakalárskom štúdiu hudby a kompozície na univerzite v Cambridgi absolvoval magisterské štúdium v obore Umenie a politika na Goldsmith College v Londýne Londýnskej univerzite a spolurežíroval operu White Haired Boy o Borisovi Johnsonovi (2014). K jeho kompozíciám patrí MLR, dielo, na ktorom spolupracoval s organizáciou Freedom from Torture, spolupracoval tiež so skupinou Coveryard na predstavení Karolaoke, ktoré spája karaoke s tradičnými vianočnými koledami. Popri Rendezvous in Bratislava, pracuje na cykle piesní o Brexite. Jeho kniha We Break Strings: The Alternative Classical Scene in London (Trháme struny: Alternatívna klasická scéna v Londýne s fotografiami Dimitriho Djurica) vyšla roku 2014.