Pozvánka na Stredoeurópske fórum

Občianske združenie Projekt Fórum organizuje po štvrtý raz – vspolupráci s množstvom slovenských a medzinárodných inštitúcií – v dňoch 15. až 18. novembra 2012 vBratislave Stredoeurópske fórum, štvordňovú sériu verejne prístupných medzinárodných diskusií.

V roku hrozivých predpovedí, roku 2012, sa chceme venovať témam, relevantným pre súčasnosť a budúcnosť Strednej Európy a sveta, z perspektívy havlovského programu pravdy a lásky, ktoré musia zvíťaziť nad lžou a nenávisťou: vernosti vlastným hodnotám a zároveň lásky, znamenajúcej istotu, že existujú aj pravdy iných – dvom hlavným zásadám, bez ktorých nemôže dlhodobo fungovať pluralitný svet.

V diskusiách s ústrednou témou pravdy a lásky budeme na tohtoročnom Stredoeurópskom fóre vychádzať z rôznych podôb a príčin lži a nenávisti. Krízy sú časom, keď sa lži stávajú neudržateľnými, čo špeciálne platí o súčasnej dlhovej a ekonomickej kríze, a z nej plynúcej krízy súdržnosti Európy – je to čas odkrývania podvodov a odhaľovania lží. Zároveň je to čas nenávisti, ktorú odhalené lži so sebou prinášajú. Proti lžiam najvehementnejšie bojujú, ako sa zdá – opäť len iné lži – a generujú ďalšiu a ďalšiu nenávisť. Chceme diskutovať o tom, aké môžu byť východiská z tohto začarovaného kruhu.

ŠTVRTOK 15. novembra

17:00 h. Otvorenie

Vladimír Černý, riaditeľ divadla Astorka/Korzo 90
Jáchym Topol, programový riaditeľ Knihovny Václava Havla

17:30 h. I. Panel: O lži

Je banálnou pravdou, že za oficiálnymi, verejnými inštitúciami spoločnosti existujú ešte neverejné, dôverné a často prísne tajné: mafie, bratstvá, aliancie vzájomných protislužieb. Ako fungujú, ako sa prelínajú s oficiálnymi inštitúciami? Čím tak veľmi oslabujú demokraciu?

Oksana Zabužko (Ukrajina), Ivan Gabal (Česká republika), Ilija Trojanow (Nemecko), Giacomo di Girolamo (Taliansko).

Moderátor: Martin M. Šimečka (Slovensko).

PIATOK 16. novembra

17:00 h. II. Panel: O nenávisti

Ako je možné, že sa aj dnes uprostred civilizovanej krajiny môžeme dať strhnúť k nečakanej nenávisti? Je sklon k neznášanlivosti niečím, čo majú národy našej časti Európy spoločné? Máme hľadať odpovede v západnej skúsenosti s multikulturalizmom a integráciou imigrantov?

Vladimir Arsenjevič (Srbsko), Andrzej Stasiuk (Poľsko), Jens-Martin Eriksen (Dánsko).

Moderátor: Chris Keulemans (Holandsko).

18:15 h. III. Panel: O hlúposti

Ideológie dokázali v 20. storočí urobiť z celých národov stáda, no súčasne ľudia nikdy nemali taký slobodný prístup k informáciám ako dnes. Digitálna éra mení zásadným spôsobom myslenie. Ako dopadne táto zmena?

David Auerbach (USA), Drago Jančar (Slovinsko), Ivan M. Havel (Česká republika), Miklós Haraszti (Maďarsko).

Moderátor: Thierry Chervel (Nemecko).

SOBOTA 17. novembra

14:30 – 17:30 h. IV. Panel: O zmene

Aký zmysel mali masové občianske protesty posledných dvoch rokov na Východe a na Západe? Čo priniesli a o čo im šlo?

Zygmunt Bauman (Veľká Británia/Poľsko), Leonidas Donskis (Litva), Aitor Tinoco I Girona (Španielsko), Peter Pomerancev (Veľká Británia/Rusko), Juraj Buzalka (Slovensko).

Moderátorka: Eszter Babarczy (Maďarsko).

20:30 h. V. Panel: O expertoch

Urobili sme chybu, pretože sme uverili ekonomickým expertom, a časť svojej intelektuálnej apolitickej zodpovednosti sme postúpili im, povedal Václav Havel v Bratislave, na diskusii k dvadsiatemu výročiu Novembra 1989. Čo to znamená, “postúpiť svet ekonomickým expertom”? Čo iné bolo možné urobiť a čo iné je možné urobiť dnes?

Adam Michnik (Poľsko), Alexander van der Bellen (Rakúsko), Pascal Bruckner (Francúzsko), Lajos Bokros (Maďarsko).

Moderátorka: Ulrike Ackermann (Nemecko).

NEDEĽA 18. novembra

14:30 h. VI. Panel: O strachu

Ľavicové a pravicové ideológie vo svojej klasickej podobe už nefungujú ani v Strednej Európe, kde mali odjakživa mimoriadnu silu. Zato sa v krajinách Strednej Európy derú k moci ich nové zmesi a agresívne mutácie. Akými slovami sa nám prihovára moc?

Radka Denemarková (Česká republika), György Konrád (Maďarsko), Armin Thurnherr (Rakúsko).

Moderátorka: Jana Cviková (Slovensko).

16:00 h. VII. Panel: O láske

Prečo majú starí ľudia dojem, že spoločnosť si ich neváži? Akú múdrosť prináša staroba? A čo nám môže pomôcť sa jej nebáť?

Jiřina Šiklová (Česká republika).

Moderátorka: Svetlana Žuchová (Slovensko).

17:00 h. VIII. Panel: O proteste

Pussy Riot, ich vystúpenie v pravoslávnom chráme, trest, ktorí zaňho dostali, a nečakaný svetový rozruch, ktorý spôsobili, oživili všeobecnejšiu otázku, čím je a čím nie je umenie. V čom je jeho politická sila? A čím je politika pre umenie príťažlivá?

Anna Jermolajevová (Rusko), Anna Daučíková (Slovensko), Alison Klayman (USA), Bertrand Ogilvie (Francúzsko).

Moderátor: Michal Hvorecký (Slovensko).

* O prípadných zmenách v programe budeme informovať.