Pozvánka na Stredoeurópske fórum

Hlavnou témou Stredoeurópskeho fóra 2013, ktorá bude voľne spájať všetky jeho diskusie, je otázka krízy konceptu občana a reprezentatívnej demokracie, ktorá má v Strednej Európe svoju osobitnú povahu. Pluralitný model už v našej časti sveta takmer nikto nespochybňuje, všetci sme však svedkami toho, ako demokratické inštitúcie rapídne chradnú a strácajú na dôveryhodnosti. “Toto nikdy nebude Západ,” skonštatoval pred niekoľkými mesiacmi Karel Schwarzenberg, jeden z hostí tohtoročného fóra. Majú občania v Strednej Európe zásadne slabšie šance tvoriť demokraciu?
Stredoeurópske fórum je diskusnou platformou, na ktorej sa stretávajú najpodnetnejší intelektuáli Východu a Západu, vždy na výročie Novembra. Ide nám o autentický rozhovor, ktorý by priniesol ešte viac než výmenu informácií a myšlienok: spoločný diskurz a nové, spoločné otázky.
Piaty ročník sa bude konať na mieste obťažkanom symbolmi: v bratislavskom Pisztoryho paláci, priestore, v ktorom je skoncentrovaný príbeh Strednej Európy v 20. storočí, za socializmu slúžil ako Leninovo múzeum, za vojny ako Hitlerova ambasáda. Súčasťou fóra bude výstava fotografií Petra Župníka, portrétov hostí doterajších štyroch ročníkov Stredoeurópskeho fóra, predstavenie knihy Timothy Snydera Krvavé krajiny, diskusie na školách a v Pisztoryho paláci v kine Europe špeciálna premiéra filmu Slavoja Žižeka Perverzný sprievodca ideológiou.