Program Stredoeurópskeho fóra 2014

November 1989 v Bratislave. Foto: Peter Župník

PIATOK 14. 11.
Moyzesova sieň, Gondova 2, Bratislava

18:30
Dvadsaťpäť rokov po
Príhovory: Dana Němcová (Česká republika) – Martin Bútora (Slovensko) – Sir Robert Cooper (Veľká Británia) – Franz-Karl Prüller (Rakúsko) – Julia Sherwood (Slovensko / Veľká Británia)
 (Vstup na pozvánky.)

SOBOTA 15. 11.
Štúdio L + S, Námestie 1. mája 5. Bratislava

15:00
Privítanie hostí
 
15:15
Rozdelená Európa
Čím je spor o Ukrajinu pre Strednú Európu? Aký postoj k Rusku je morálny? Aký je zmysluplný? A ktoré z brutálnych historických ponaučení dnes platí? Rok 1938: ak sa nepostavíme agresii, sama sa nezastaví. Alebo ešte hlbšie do histórie, rok 1914: ak dopustíme, aby sa rozhorela vojna, sama od seba neútichne? A ako sa na postoji k Ukrajine láme koncept Vyšehradu a v širšom zmysle strednej Európy?
Biljana Srbljanović (Srbsko) – Sir Robert Cooper (Veľká Británia) – Vasyl Čerepanyn (Ukrajina) – Ivan Gabal (Česká republika) – Ivan Krastev (Bulharsko) – Ingo Schulze (Nemecko). Moderátor: Aleksander Kaczorowski (Poľsko)

17.30
Strata verejnosti
Čo je to za éru, v ktorej nám mizne súkromie a zároveň sa rýchlo scvrkávajú aj verejné priestory určené všetkým? Ako sa to stalo a čo to pre nás znamená?
Václav Bělohradský (Česká republika) – Gilles Lipovetsky (Francúzsko). Moderátor: Michal Havran (Slovensko)

 

NEDEĽA 16. 11.
Štúdio L + S, Námestie 1. mája 5. Bratislava

15.00
My a oni
O spoločnosti beznádejne rozdelenej na časti, ktoré nie sú schopné komunikovať: všetci sa cítia byť obeťami tých druhých. Tento fenomén, čosi ako otrava kolektívnej mysle, postihuje a v rôznej miere paralyzuje krajiny strednej a východnej  Európy, ale aj Spojené štáty a ďalšie časti sveta. Čo tento fenomén spôsobuje a čo so sebou prináša?
Mitchell Cohen (Spojené štáty) – Gyorgy Dalos (Maďarsko) – Haris Pašović (Bosna a Hercegovina) – Jurko Prochasko (Ukrajina). Moderátor: Thierry Chervel (Nemecko)

20.30
Bieloruské slobodné divadlo
Discover Love
Predstavenie Discover Love (Objaviť lásku) získalo Cenu Francúzskej republiky za umelecké dielo presadzujúce ľudské práva a Asociácia newyorských divadelných blogerov ho vyhlásila za najlepšie predstavenie Off-Off Broadway.
Marina Jurevič – Pavel Radak Haradnicki – Aleh Sidorčyk
 (Predstavenie sa koná v ruštine s anglickými titulkami.)

21.45
Divadlo a sloboda
Diskusia s režisérmi Bieloruského slobodného divadla.
Natalia Kaliada – Nikolaj Chalezin (Bielorusko). Moderátor: Ján Šimko (Slovensko)

 

PONDELOK 17. 11.
Štúdio L + S, Námestie 1. mája 5. Bratislava

11.00
Kameň úrazu
Tradičná rodina ako hodnota sú najväčším baranidlom v ideologickej ofenzíve putinovského Ruska: Európa vám prinesie rozklad. Čo je pre spoločnosť umelé – tradícia, alebo ľudské práva?
Maria Lipman (Rusko) – Jacek Dehnel (Poľsko) – Leonidas Donskis (Litva) – Robert Menasse (Rakúsko). Moderátor: Michal Hvorecký (Slovensko)

13.00
Otcovia a deti revolúcie
Tí, čo boli v osemdesiatom deviatom primladí na revolúciu, dnes hovoria: vaša revolúcia nám v konečnom dôsledku pridelila jedinú rolu: usilovných rozmnožovateľov vlastného bohatstva. Čo ak nám to nestačí?
Mary Kaldor (Veľká Británia) – Fatos Lubonja (Albánsko) – Slawomir Sierakowski (Poľsko). Moderátor: Martin M. Šimečka (Slovensko)

 

SPRIEVODNÉ PODUJATIA

PIATOK 14. 11.
Knižnica Goetheho inštitútu v Bratislave, Panenská 682/33
17.00
IVO v Goetheho inštitúte
Desať rokov v Únii. Slovenská a česká cesta je najnovšia kniha z IVO. Ako ovplyvnilo členstvo v Únii každodenný život ľudí, pôsobenie demokratických inštitúcií, stav v oblasti ľudských a menšinových práv, vývoj občianskej spoločnosti, pocit spolupatričnosti s Európou, podporu pre hodnoty, na ktorých sa zakladá Európska únia?
Oľga Gyárfášová (Slovensko) – Jarmila Lajčáková (Slovensko) – Grigorij Mesežnikov (Slovensko). Moderuje: Michal Hvorecký (Slovensko)

 

NEDEĽA 16. 11.
Štúdio L + S, Námestie 1. mája 5. Bratislava

17.30
GLOBSEC na Stredoeurópskom fóre
Vízia celistvej, slobodnej a v mieri žijúcej Európy zostáva nenaplnená. A po niekoľkých rozšíreniach Európskej únie a NATO je v oboch týchto organizáciách badať únavu. Existujú atraktívne, na Rusko zamerané alternatívy k európskej a euroatlantickej integrácii? A ako podporiť Ukrajinu? Je v tomto smere Stredná Európa dostatočne aktívna?
Josef Braml (Nemecko) – Vasyl Čerepanyn (Ukrajina) – Andrej Soldatov (Rusko).
Moderátor: Mário Nicolini (Slovensko)
(V spolupráci  so Slovenskou atlantickou komisiou, členom Stredoeurópskej strategickej rady.)

 

UTOROK 18. 11.
Klub 77, Horná 54, Banská Bystrica
18.00
Stredoeurópske fórum v Banskej Bystrici
Hosť: Miroslav Kusý (Slovensko)

 

STREDA 19. 11.
Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK, Mlynské luhy 4, Bratislava
11.30
Hodnota Novembra ’89 – hodnota disentu?
Hosť: Mitchell Cohen (Spojené štáty)