Tlačová správa

Od 16. do 19. novembra sa bude v Bratislave a ďalších dvoch slovenských mestách konať desiate Stredoeurópske fórum 2018. Na Slovensko prídu ako každý rok, no možno tento trošku viac, mimoriadne osobnosti: nositeľka Nobelovej ceny za literatúru, Svetlana Alexijevič, ktorej vo vydavateľstve Absynt vyšlo v slovenskom preklade päť jej kníh, Misha Glenny, novinár a autor prelomovej McMafie, ktorá sa stala námetom seriálu BBC, najčítanejší žijúci antropológ Thomas Hylland Eriksen, autor slávneho Predčítača a zárove ústavný sudsa Bernhard Schlink a aj mladý francúzsky spisovateľ Édouard Louis, z ktorého sa práve stáva svetová literárna senzácia. Práve s Édouardom Louisom budú 17. novembra diskutovať historik Timothy Snyder a politológ Ivan Krastev o ústrednom slogane tohtoročného fóra: “Žiadajme nemožné!”

Demokratická verejnosť stojí dnes pred nemožnou voľbou medzi cynizmom skorumpovaných vlád a cynizmom populistov. “Buďme realisti – žiadajme nemožné!”, jedno z hesiel parížskeho mája 1968, dnes pre nás nadobúda úplne nový a naliehavý význam. Slovensko nie je jedinou z európskych krajín, ktorá sa spamätáva z bezprecedentnej vraždy, v ktorej sú obeťami sú investigatívni novinári a novinárky.  Chceme hovoriť o zmysle a možnom  smerovaní občianskej mobilizácie v kontexte celej Európy.

Tohtoročné fórum predstaví ekonóma, okrem iných, aj Paula Caruana Galiziu, syna zavraždenej maltskej novinárky,  poľskú esejistku Boženu Keff, maďarského básnika a literárneho vedca Gábora Scheina, ale aj študenta Mikuláša Minářa, organizátora masového hnutia “Milion chvilek pro demkracii”, spisovateľa a  filozofa Radu Vancu, jednu z dôležitých postáv masových protikorupčných protestov v Rumunsku, alebo mladého nórskeho aktivistu a politika Erika Kursetgjerde, jedného z tých, čo prežili krvavý útok na mládežnícky tábor na ostove Utøya.

Václav Havel pred desiatimi rokmi napísal: “Som rád, že Stredoeurópske fórum vzniklo a pôsobí v Bratislave, pretože Slovensko má v regióne zvláštne postavenie, ako jediné má spoločnú hranicu so všetkými ostatnými stredoeurópskymi štátmi, a je tým pádom tak trochu predurčené na debaty o Strednej Európe, o jej vzťahu k ostatným regiónom, k Európe i k svetu ako celku.” Václav Havel bol jedným z prvých hostí Stredoeurópskeho fóra, ktoré sa konalo roku 2009. Bolo to súčasne jeho posledné verejné vystúpenie na Slovensku.

Tento rok Stredoeurópske fórum po prvýkrát udelí čestný titul Honorary Central European Čestná Stredoeurópanka – a to práve Svetlane Alexijevič, ktorá príde 17. novembra diskutovať s publikom. Cenu udeľujeme v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou a denníkom SME. Ocenenie – Svetlo pre Svetlanu – vytvorila slovenská výtvarníčka Ladislava Repková. Debatu bude moderovať komentátorka denníka Guardian, francúzska novinárka Natalie Nougayrède.

Po prvýkrát sa Stredoeurópske fórum bude konať aj vďaka verejnej zbierke prostredníctvom portálu Startlab.

Viac informácií už čoskoro na www.ceeforum.eu.