My a Oni

Foto: Peter Župník

O dva týždne – od 14. do 17. novembra, na 25. výročie Novembra, sa v Bratislave znovu bude konať Stredoeurópske fórum – medzinárodné verejné diskusné podujatie, jediné svojho druhu na Slovensku- projekt, ktorému na začiatku, roku 2009 pomohol k životu Václav Havel, jeden z jeho prvých hostí. Panelové diskusie sa tentoraz budú konať v Štúdiu L + S.
Na Stredoeurópskom fóre nejde o spomínanie, ale o diskusiu a formulovanie  najpálčivejších, najdôležitejších otázok súčasnosti. Aktuálny ročník má podtitul My a Oni. Spoločnou témou všetkých panelov je problém rozdelenej spoločnosti, ktorý sa týka krajín strednej a východnej Európy, ale výrazne zasahuje aj Západ. Spoločnosti uzavretej do táborov, ktoré nie sú schopné navzájom spolu hovoriť, nie sú schopné sa počúvať a v ktorých sa skoro všetci cítia byť obeťami tých druhých. Jednou z hlavných otázok aktuálneho ročníka, samozrejme, bude aj vojna na Ukrajine.
Medzi hosťami Stredoeurópskeho fóra 2014 bude napríklad Ivan Krastev, patriaci medzi najvplyvnejších politológov súčasnosti, ukrajinská autorka Oksana Zabužko, nemecký spisovateľ Ingo Schulze, maďarský historik a autor György Dalos, či český filozof Václav Bělohradský. A tiež najprekladanejší poľský spisovateľ svojej generácie Jacek Dehnel, americký politológ Mitchell Cohen, srbská dramatička Biljana Srbljanovič, ktorej hry sa uvádzajú po celej Európe, sarajevský režisér, zakladateľ slávneho divadla East West Company Haris Pašovič, svetoznámy francúzsky sociológ Gilles Lipovetsky alebo esejista, diplomat a stratég Sir Robert Francis Cooper, osobitný poradca Európskej komisie a tvorca zahraničnopolitickej línie Európskej únie, či Fatos Lubonja, dlhoročný väzeň svedomia a jeden z najprekladanejších albánskych spisovateľov. Plus Slawomir Sierakowski, zakladateľ Krytyky Politycznej, pravdepodobne najsilnejšieho zoskupenia mladej ľavicovo liberálnej inteligencie v Európe. Mnohí z nich budú na Slovensku po prvýkrát vôbec.
V nedeľu 16. novembra bude javisko Štúdia L + S patriť slávnemu zakázanému Bieloruskému slobodnému divadlu z Londýna a Minska a ich predstaveniu Discover Love, ktoré Asociácia newyorkských divadelných blogerov vyhlásila za najlepšie predstavenie Off-Off Broadway. “Majú úžasnú vokálnu a fyzickú suverenitu, hrajú s ľahkosťou a naliehavosťou materiálu, ktorý je kombináciou slovného a fyzického divadla,” napísal najdramatickejší dramatik Mark Ravenhill. Divadlo získalo množstvo medzinárodných cien a verejnú podporu a obdiv osobností ako Tom Stoppard či Jude Law.
Okrem hlavného programu sa bude v rámci Stredoeurópskeho fóra konať množstvo sprievodných podujatí, napríklad: v spolupráci s Globsecom a Slovenskou atlantickou komisiou osobitný panel Globsec na Stredoeurópskom fóre, v Goetheho Inštitúte prebehne debata o publikácii IVO – Desať rokov Slovákov a Čechov v Európskej únii a v Pisztoryho paláci stretnutie dvadsiatich debatných centier z celej Európy.

Diskusné panely sa v Štúdiu L + S budú konať v sobotu a nedeľu od 15.00 hod. a v pondelok od 11.00 hod.

Vstup na diskusie je bezplatný.