Téma: Všetci klamú!

“Bez toho, aby boli zaručené overené fakty, je sloboda názoru fraškou,” napísala pred mnohými rokmi Hannah Arendt v slávnej eseji Pravda a politika. Si pamätáme, aké nebezpečné boli tieto overené fakty pre diktatúru. Teraz vidíme, že pre demokraciu je rovnako nebezpečné, ak sa fakty strácajú uprostred mýtov, poloprávd a dezinformácií. Dvojnásobne to platí uprostred najväčšej krízy, v ktorej sa Európa ocitla. Naša časť sveta, región, ktorý sa na jeseň 89 s takým nadšením mentálne aj fakticky vrátil do Európy, sa posledných mesiacoch a týždňoch znovu – aj keď z celkom iného dôvodu ako v 20. storočí – posúva späť na jej okraj.

Bezprostredným dôvodom nie je len príliv utečencov, z ktorých má náš región obavu, ale práve príliv mýtov, poloprávd a dezinformácií.

V predvečer výročia Novembrovej revolúcie budú o príčinách a možných východiskách diskutovať – spoločne s prítomnou verejnosťou – spisovatelia, sociológovia a politológovia z celej Európy. “Slovensko má v regióne zvláštne postavenie,” napísal po prvom ročníku Stredoeurópskeho fóra Václav Havel, jeden z jeho prvých hostí. “Ako jediné má spoločnú hranicu so všetkými stredoeurópskymi štátmi a je teda tak trochu predurčené k debatám o Strednej Európe, o jej vzťahu k ostatným regiónom, k Európe a k svetu ako celku.”