Stredoeurópske fórum o fašizme

PREČO JE FAŠIZMUS MODERNÝ?

14. marec 2018 Stará Tržnica, Námestie SNP 25 v Bratislave.

18.30)(NEDEĽNÉ ŠACHY S TISOM

Dramatizované čítanie a rozhovor.

INGRID TIMKOVÁ – SILVESTER LAVRÍK

18.50)(OTVORENIE

19.00 – 20.40)(PREČO JE FAŠIZMUS MODERNÝ?

O skrytom pôvabe ideológií nenávisti – pohľad dovnútra.

ELISABETH ÅSBRINK – ABDELKADER BENALI – ROGER GRIFFIN. Moderátor: MICHAL HAVRAN

20.45 – 21.30)(1947

Autogramiáda knihy z vydavateľstva Absynt.

ELISABETH ÅSBRINK

Štrnásty marec, výročie prvej Slovenskej republiky, zaštítenej Adolfom Hitlerom, je pre Slovensko ťažkým dňom. V ten deň býva centrum Bratislavy dejiskom pochodov neonacistov a krajnej pravice všetkých odtieňov, ktorí sem prichádzajú z celého Slovenska osláviť zrod štátu, ktorý vyhladil vyše 60 000 svojich občanov. Oslavujúci sú vždy naladení kričať a bojovať, nikoho nemôžete osloviť a hovoriť s ním, oslavujú práve to, že nediskutujú. Oslavujú, že spoločne majú odvahu ignorovať utrpenie obetí a prekričať fakty. Nechceme si zvyknúť na to, aby ten deň patril tomuto kriku.

Občianske združenie Projekt Fórum spoločne s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Alianciou Stará Tržnica pozýva občanov na Stredoeurópske fórum o fašizme.

Budeme na ňom hovoriť o tom, prečo je fašizmus moderný. Prečo a v akých podobách sa vracia a v čom je všade na svete rovnaký. Prvou verejnou reakciou Kotlebovej strany na úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej boli neuveriteľné slová: „Bol popravený medzinárodný zločinec.“ Ako sa môže demokratická spoločnosť dnes brániť nihilizmu? Čo môže viesť k takémuto paušálu nenávisti? Aká je jeho vnútorná logika? Čo môže viesť voličov k tomu, aby mu dôverovali? Stredoeurópske fórum o fašizme bude skúmať fašizmus práve to, aký je fašizmus v očiach tých, ktorých priťahuje.