Ťažká nádej

september

Foto: Peter Župník

 

PIATOK 16. septembra 2022, Pisztoriho palác, Štefánikova 25

16:30 Kino Film Europe Pistoriho Palác

Kmeň

Projekcia filmu Miroslava Slabošpyckého.

 

18:00 Pistoriho Palác 

Keď skončia slová

Myroslav Slabošpyckij (Kyjiv – Viedeň) – Radka Denemarková (Praha). Moderuje Zuska Kepplová (Bratislava)

Debata inšpirovaná nadčasovým filmom Kmeň (oceneného Cenou kritiky na festivale v Cannes) ukrajinského režiséra – o boji o prežitie a šancu na lásku v domove pre nepočujúcu mládež niekde uprostred východnej Európy. Príbeh sa odohráva s množstvom zvukov, ale bez jediného slova – alegórii zániku všetkého, čo robí z svet ľudským. Rozhovor o tom, prečo civilzačné hodnoty miznú v spoločnosti klanov a kmeňov, ktorá sa rozpína aj všade okolo nás.


19:30 Pistoriho Palác

Idea štátu
Volodymyr Jermolenko, filozof (Kyjiv) – Martin M. Šimečka (Bratislava)

Putin svojou vojnou dokázal opak toho, čo chcel dosiahnuť: celému svetu predstavil národ, ktorého existenciu chcel poprieť – predstavil ho aj Slovensku, ktoré doteraz takmer netušilo, že má suseda.

Diskusia o ukrajinskej identite, o jej koreňoch, o jej dynamike uprostred boja Dávida s Goliášom a o tom, ako Ukrajina mení Strednú Európu.

 

NEDEĽA 18. septembra 2022, Pisztoriho palác, Štefánikova 25

18:00 Pistoriho Palác

Kedy bude dobre? 

Joseph E. Stiglitz (Columbia University) – Tomáš Sedláček (Praha). Moderuje Michal Havran (Bratislava)

Profesor Joseph E. Stiglitz, laureát Nobelovej ceny za ekonomiku, jeden z najuznávanejších svetových ekonómov vôbec – bude diskutovať s českým ekonómom a filozofom Tomášom Sedláčkom o možných východiskách z globálnych kríz, ktorých bezprecedentnej kombinácii svet bude musieť čeliť.

 

Špeciál Stredoeurópskeho fóra je projekt Stredoeurópskeho fóra a Goetheho inštitútu ako súčasť komplexného balíka opatrení, na ktoré Spolkové ministerstvo zahraničných vecí poskytuje finančné prostriedky z doplnkového rozpočtu na rok 2022 s cieľom zmierniť následky ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine.