10. december 2022

pz

Na Slovensku je deň ľudských práv tento rok bolestným pripomenutím.

Všeobecná neochota brať vážne práva iných – akokoľvek iných –  sa zhmotnila v pomätenej hlave mladého muža a priniesla smrť.

Francúz Georges Salines, otec dievčaťa zavraždeného džihádistami v parížskom Bataclane, a Nórka Lisbeth Røyneland, mama dievčaťa, ktoré zahynulo pri útoku pravicového extrémistu na ostrove Utøya, mali podľa našich plánov dostať titul Čestná Stredoeurópanka a Čestný Stredoeurópan už pred dvomi rokmi. Plány prekazil covid.

Až tento rok je tým, keď konečne môžu prísť do Bratislavy. Ale netušili sme, že naše mesto sa medzitým stane ďalším miestom, poznačeným dôsledkami absurdnej ideologickej nenávisti.

Georges Salines a Lisbeth Røyneland žijú so svojou bolesťou už viac rokov. Každý deň s ňou pracujú, každý trochu iným spôsobom. Majú spoločnú jednu vec: bolesť ich neprinútila nenávidieť.

Na Deň ľudských práv vás pozývame na slávnostné odovzdanie čestného titulu Georgesovi Salinesovi a Lisbeth Røynelandovej, a zároveň aj na rozhovor s nimi a s Pavlínou Fichtou Čiernou zo Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí do .klubu Pod Lampou na Partizánskej ulici. Začíname o 20:00 hod. Podujatie bude tlmočené.

Foto: Peter Župník